Tilridning af heste via tillid og forståelse

Tilridning af heste via tillid og forståelse.

tilridning
Ved tilridning hos os bliver hesten tillidsfuldt oplært til ridehest. Tilridning foregår med udgangspunkt i den enkelte hest. Med respekt for hestens anatomi og natur. Hesten uddannes i det tempo som den kan følge med til, i god atmosfære. De enkelte elementer, der skal til for at udføre en given ting, indlæres enkeltvis og sættes derefter sammen i stigende grad.

Da træningen foregår via kommunikation – positiv læring, tilrettelægges uddannelsen således, at hesten formentlig vælger det man vil have den til. Uddannelsen tager udgangspunkt til hestens biomekanik og natur.

Tilridning af Cassiopeia ved Heike Wilde

Ved tilridning af heste lægger vi vægt på, at ejeren eller rytteren er med på vejen i det omfang man føler sig tryg. Selvfølgelig i det omfang det er muligt at komme til HW Hestecenter. Der er 3-5 træningsdage på en uge.
For at tilridningen bliver en god oplevelse, også når men er kommet hjem med sin hest, er det vigtigt at man selv har været en del af træningen. I øvrigt er det godt for hesten at have mindst en hygge dag om ugen med en gå tur eller lignende, gerne sammen med sin ejer eller rytter.

Hvordan foregår tilridningen:

Horsemanship
Vi starter med horsemanship, da det er grundlaget for al kommunikation. Det kan tage fra en dag til ca. 14 dage. Oftest omkring 1-3 træningsdage.

Arbejde i Kapsun
Så kommer balance, smidigheds, og opmærksomhedstræningen i longe med kapsun. Der trænes både balance og smidighed, men også at der kommer heste ud og ind i ridehallen eller forbi banen. at der kommer forskellig lyde biler eller lign. Det kan tage fra 2- 3 uger. Der trænes med gjord og sender en sadel på hesten. Indparkering til opstigning trænes.

Heike Wilde laver trenseøvelser

Arbejde i trense
Næste trin er arbejdet i trense. Denne overlapper longeringen, og tager som regel 1-3 uger. Der er øvelser for trense og longe, som er et godt supplement for mange heste godt hen ad vejen, evt. som en del af opvarmningen inden ridningen.

Nu med rytter
De første gange med rytter foregår i kapsun. Hesten skal lære gå og stop signal for meget lette hjælpere. Den skal lære sædets indflydelse. Så skal den lære kontakten til hånden via biddet. Da hesten er godt forberedt fra jorden af, plejer dette ikke at tage ret lang tid. Det tager samlet ca. 1 uge.

Ridning
Efter godt ca 6 uger begynder den egentlig ridning. Da hesten er godt forberedt, plejer det at gå stille og roligt fremefter. Alt efter hestens bygning og balance kommer galoppen hurtigt, eller det “gemmes” til hesten er smidiggjort og styrket til at kunne klare det på bane.

Selv om man ikke direkte træner galop, er der masser af øvelser i de andre gangarter, som kan forbedre galoppen. Man kan så en gang imellem lige tjekke hvordan det står til med galoppen. Det giver hesten en bedre følelse af ikke at blive udsat for noget den er utryg ved, eller ikke kan klare.

Plan
Det er vigtigt at holde hestens motivation for samarbejde. Derfor er der mange pauser i træningen og meget snak og ros. Efter 2-3 måneder er hesten godt på vej.

Ved tilridning bestiller man 3 eller 5 dages træningsuge. Pris info

Man kan dele uddannelsen op i etaper, som f.eks. horsemanship, træning fra jorden af og selve ridningen.

Ridningen kan deles op i arbejde med og uden galop. Så man kommer og lære en ny del, tager hjem og bliver tryg ved det, derefter tager den næste etape, og så fremdeles. Derved kan ejeren føle sig bedre rustet til arbejdet.

OBS! Ved heste der har mange dårlige ting med i bagagen tager uddannelsen ofte længere tid. Især når man prøvet “uheldig” horsemanship eller en tilridningsform der er mislykket. Her er skal tilliden og grænserne læres på ny. Som ved os mennesker, er det mere problematisk med en “tung bagage” end at komme til en opgave med en “ren tavle”.