Heike

Hestesundhedstræner og terapeutisk hestetræner Heike Wilde

Jeg er CEO på HW Hestecenter, står for uddannelse af hest og rytter. For alm. undervisning, tilridning, genoptræning, samt øvelser og fokus på rytterens sæde og kropssporg. Nedenfor kan du læse lidt om mig og mine grundlæggende syn.

Grundlæggende livssyn

Vi formes af vores base og vores bagage, som begrunder vores måde at reagerer på. Mødes vi med ærlighed, forståelse uden pyldren, fairnes og klare grænser trives vi bedst. Dette gælder både heste og mennesker.

Både mennesker og heste har stor forudsætning for at helbrede sig selv. Sundhed afhænger af, om vi får, og om vi giver krop og sjæl gode betingelser. F.eks. sund brug af kroppen der tager udgangspunkt i vores bevægelsesfysiologi, at vi mødes af andre på en venlig og pædagogisk måde, god atmosfære, god ernæring, god tandpleje, nærhed mm.

Mine mål med undervisning af eleven og uddannelsen af hestenHeikeWilde

Mit mål med undervisningen er:

  • at viderebringe en god forståelse af basen for hvorfor vi bør gøre/ ikke gøre bestemte ting i træningen for at opnå en sund og glad Hest/Rytter. Så som en let forståelig forklaring på hestens natur og biomekanik, samt en forståelse af hvordan du påvirker din hesten, især med dit kropssprog.
  • at videregive pædagogiske træningsmetoder, der på en positiv måde skaber omstændigheder, der får hesten til trygt at vælge at lave det du ønsker af den.
  • overordnet mål med uddannelsen af hesten, er at skabe en tillidsfuld og sund hest. Som løsgjort og i god balance, kan rides med meget lette hjælpere alle steder, i alle discipliner, også i svære øvelser.En træningsmetode der også styrker rytterens egen sundhed. Hest og rytter bliver da én helhed – en equipage – en fantastisk følelse.

Her er nogle af mine træningsregler

  • At uddanne og ride en hest for lette hjælpere kræver, at du kan/vil mærke din egen krop, og at du kan/vil mærke efter hvordan du påvirker hesten. Dette er noget man i høj grad kan lære at mærke, itakt med man får styr på egen krop.
  • Både heste og rytter har alle individuelle udfordringer og behov, som kræver inviduelle løsninger.
  • Der mange vinkler på samme “sag”, et åbent sind og helhedssyn er vigtigt. Bredt fagligt samarbejde fører til bred indsigt.
  • Som underviser er det vigitgt at kunne svar let forståeligt på spørgsmål fra kunden. Som Albert Einstein engang sagde “If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough” (Kan du ikke forklare det på en simpel måde, forstår du det ikke godt nok)
  • Det er altid en god idé, at lade dig vejlede af din egen sunde fornuft, lytte til hesten og især til din egen intuition.
  • Hjælperne bruges så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt
  • Der er ikke nogen der har 3 “dårlige” dage i træk, sker det, skal træningen altid tages op til revision.

Baggrund og filosofi

I de godt 35 år jeg har arbejdet med heste, har hestenes samarbejdsvilje altid fascineret mig. For mig at se, danner gensidig respekt, god kommunikation og reel viden grundlaget for sundhed, glæde og sikkerhed med hesten.

For mig er livet en lang lærings proces. Man bliver aldrig færdig udlært eller for gammel til at tilegne sig ny viden.

Uddannelse ved læremestre med forskellige specialer fra mange forskellige lande, har givet jeg en stor og bred forståelse af hestene. Dertil kommer muligheden for at studere heste på kæmpefolde i flere år.
Specielt hestenes indbyrdes kommunikation, pædagogik, hestens biomekanik, klassisk dressur og rytterens brug af kroppen har jeg uddannet mig i.

Jeg har som ung haft mulighed for, at lave en masse frihedsdressur ude i naturen. Derved lært at ”mærke” hestene. Det har bl.a. ført mig  til den franske ridemester Philippe Karl og hans Ecole de Légèreté, “Lethedens Skole” som er klassisk dressur med stor pædagogisk og biomekanisk indsigt. Philippe Karl har i 13 år været berider ved Cadre Noir i Saumur, den franske eliterideskole. I slutningen af 2009 blev jeg som første dansker accepteret til uddannelsen i Ecole de Légèreté ved Philippe Karl. I 2010 fik jeg tilladelse til at undervise i denne træningsform. Efter 2 år hos Philippe Karl blev skolen omstrukturet, og vi fik en anden underviser. Efter knap et år valgte jeg at stoppe, da det ikke længere svarede til mine forventninger.

Jeg har tilbragt megen tid i Tyskland, bl.a. ved den anerkendte hestedyrlæge med speciale i hestens biomekanik, Gerd Heuschmann.

Jeg har taget kurser i rytterens brug af sæde og hjælpere, senest en efteruddannelse i FN (Tysk rideforbund) i november 2016

Gennem tæt samarbejde med en af verdens bedste sadelmagere, Christopf Hubertus, og med viden om hestens anatomi, er jeg blevet i stand til at se om sadlen ligger godt eller kan tilpasses hesten, samt hvilke konsekvenser en dårlig tilpasset sadel kan have.

Jeg har oversat ved mange kurser. Heriblandt i sædets indflydelse på hesten med Diplom pædagog og A-træner og instruktør i terapeutisk ridning og sportspædagogik for de tyske beridere, Sibylle Wiemer. Sibylle er også forfatter og freelance journalist for anerkendte hestefagblade. Jeg har oversat de første tre år Klaus Schöneich holdt ARR-kurser om “Anatomisk Rigtig Ridning” og “Skævheds terapi” på Fyn i starten af år 2000.

Jeg arbejder med heste og ryttere med forskellige problemstillinger. Især med heste, som kommer med store fysiske og psykiske vanskeligheder. Det arbejde har ført til samarbejdet med forskellige fagfolk, som dyrlæge, smed, sadelmager, og med mange IAED-uddannede tandplejer, og har givet mig et bredt netværk og en bred indsigt i hestens trivsel og træning.

Mange er meget tilbageholdende med at gymnasticere hesten, når hesten er stiv, meget skæv, har taktfejl eller endda viser halthed. Nogle heste kan have spændinger i kroppen, der gør, at de kan halte i starten af gymnasticeringen. Når vi har spændinger bevæger vi os heller ikke smidigt og ensartet. Den naturlige skævhed spiller også en væsentlig rolle her. Behersker man en god gymnasticeringsform ses der hurtigt resultater.

Holdes hesten smidig, løsgjort og stærk ved god alsidig træning, bliver den let at ride, og man undgår mange on/off halthedsdage. Hesten bliver mere omgængelig og tillidsfuld. En del heste sendes til træning på HW Hestecenter via dyrlæge eller andre fagpersoner.

Udover ovenstående, er jeg uddannet inden for sygepleje og har kurser i blandt andet psykologi, personlig udvikling, kommunikation og mental træning.