Hvad er Positiv træning?

Hvad er Positiv træning?

minikurser
Positiv Træning er et resultat af mange års søgen efter fin kommunikation hele vejen gennem uddannelsen af vidt forskellige heste og ryttere til sunde stærke sportsudøvere.
Det har ført mig til mange passionerede fagfolk i forskellige former for hestetræning og genoptrænings metoder af heste, men også mange passionerede fagfolk med forstand på sadel, tænder, hove, øjne, fysiologi hos både mennesker og heste, hjerneforskere og meget mere.
Positiv træning tager udgangspunkt i
– respekt for hestens natur.
– forståelse af biomekanik.
– for positive lærings pædagogik.
– for rytterens forståelse af egen kropsbevidsthed.
– for et holistisk kendskab til hesten.

Viljestærke, følsomme eller nervøse heste, er især de heste der kan være vanskelige at uddanne, hvis man ikke får kommunikeret klart, og får opbygget en god tillid, inden man sætter sig op og rider.

Mange heste får ofte skader. Grundlæggende mener jeg, at både mennesker og heste under rette forhold, har store forudsætninger for, at kunne helbrede sig selv og holde sig sunde. Sundhed afhænger i stort omfang af, om vi giver kroppen så god og naturlig hjælp som mulig til alle de faktorer, der påvirker vores velbefindende. F.eks. god ernæring og tandpleje, god atmosfære, træning der tager udgangspunkt i vores bevægelsesfysiologi, mm.

Det hele startede med mange års intensiv studie af heste på fold, hvorigennem jeg udviklede min version af horsemanship. Jeg kalder den Wilde horse communication, og den er grundlaget gennem hele uddannelsen af hesten. Hele tiden med øje for, at netop kommunikationen med hesten, og respekten for den, skulle være centralt i arbejdet. Hestens tillid og motivation er afgørende for at arbejde positivt med udvikling af muskler og med tilegne sig ny viden – uddannelse.

Mine sprogkundskaber gjorde det muligt at videreuddanne mig ved mange forskellige landsfolk; anerkendte hestedyrlæger, behandlere,  ridemestre , toptrænere og uddannere af berider i Tyskland, samt gode tankeudvekslinger med dygtige fagjournalister indenfor hestesporten.

Også de andre aspekter indenfor heste, som har betydning for dens trivsel og velbefindende har min interesse. Uddannelse indenfor sadeltilpasning, fodring, hestens tænder og hovpleje for at nævne et par vigtige emner.

Til dagligt arbejder jeg på Gammelgaard Hestecenter på Fyn, med træning af alle typer heste, på vidt forskellige niveauer. En del heste kommer til genoptræning eller til omskoling hos os. Vi får mange heste, som tidligere ikke har kunnet tilrides, og som med vores koncept bliver tillidsfulde rideheste.

Uddannelsen af hesten:

Når forholdet mellem menneske og hest er på plads, begynder arbejdet med hestens fundament fra jorden af med smidigheds- og forståelses øvelser.

Hesten er født med en anatomi, der gør, at den oftest har mest vægt på forparten og så er den naturlig skæv. For at gøre hesten holdbar, skal der derfor arbejdes med den længdegående balance, ved at få hesten op mellem skulderne og mere om på bagparten. Også med hestens naturlige skævhed, som udmønter sig i, at musklerne i den ene side er forkortet. En skævhed alle heste er født med og vi også kender til i form af vores håndethed, -højre eller venstre håndet, og øvrige skævheder i vors krop.

Pædagogisk lærer hesten at tage biddet aktivt og strække sin overlinje. Hesten lærer også at bøje af til siderne for meget let tøjlehjælp. Derudover vænnes hesten til sadlen, rytterens sæde og benhjælp, til forskellige skygger, lyde og så videre.

Har hesten denne grundige grunduddannelse på plads, er den godt forberedt på at skulle have en rytter på ryggen, og der vil sjældent opstå problemer under tilridningen.

De forskellige øvelser og holdninger vi ønsker at hesten indtager under ridning skal komme som hesten muskulært og i hovedet er klar til det og har forstået opgaverne. Har vi hestens hoved med hele vejen, så kan vi også arbejde med positiv muskeludvikling og dermed øge sværhedgraden.

For at opnå uafhængige hjælpere der gør os i stand til at udføre ovenstående, må vi også arbejde med os selv. Vores koordinations evne og balance skal styrkes. Vores evne til at slappe af, men også at kunne sætte helt klare grænser på næsten samme tid er en udfordring i sig selv. En kropsbevidsthed, der på mange andre punkter i livet kan forbedre vores egen velbefindende, og øges vores sundhed.

Positiv træning giver et tæt bånd mellem hest og menneske. Der er en fantastisk følelse at kunne ride og træne sin hest næste uden synlige og helt uden kraftige hjælpere. Heste er utrolig samarbejdsvillige og giver os hele tiden feedback. En fascination mange der begynder på denne træningsform gribes af.

Heike Wilde.

Terapeutisk hestetræner, underviser og foredragsholder.