Longering, gymnasticering og balancering

Longering til gymnasticering, balancering og genoptræning af heste

Kamali-juli-2011Er gymnastik og longe arbejde nødvendig for din hest?

Ja. I alle sportsgrene er det vigtigt med træning der styrker, løsner op og smidiggør muskler. Når du rider 6-10 minutter ved et stævne eller show, er det et resultatet af grundtræning i dagligdagen. Med andre ord, har både rytter og hest brug for gymnasticerende, styrkende og løsgørende øvelser der ikke nødvendigvis ligner det der vises på stævnepladsen, men gør det muligt at udføre de ønskede programmer med LETTE hjælpere og via fin kommunikation.

Hestens biomekanik

Da hesten er født forpartsbelastet og naturlig skæv, er det af afgørende betydning at dette bliver tilgodeset i starten af træningen. Forpartsbelastningen er den første ting man skal koncentrere sig om for at holde hesten og dens ryg sund. Når den har forstået korrektions øvelserne for forpartsbelastningen kan man også bedre rette på den naturlige skævhed alle heste har. Begge ting kan med fordel i høj grad trænes fra jorden af.

Manglende korrektion af den naturlige skævhed er én af mange årsager til haltheder hos heste. Er hesten kort i sin muskulatur på den ene side, kan den være halt på den ene volte. Men denne halthed er baseret på stamme muskler og ikke en skade. Hesten har tillige svært ved at få ryggen op på den “hule” side, og “sætter” ofte rytteren til den ene side, eller “åler sig”. Hesten skal lære at komme i en god balance så den kan bruge sin ryg og mavemuskler på en god måde, så den for mulighed for at aktivere sin bagpart.
Selv ved en skade kan hesten styrkes og måske blive velgående, med det rette træning, – nøjagtig som ved os mennesker.

For at kunne lave målrettet muskeltræning under gymnasticering og ved genoptræning er det vigtigt, at hesten kan koncentrere sig og er tillidsfuld.

Skal vi arbejde med musklerne på en hest, er det vigtigt at hesten ikke stresser og  kigger sig om efter alt muligt, eller er bange for “overgreb” af især sin nakke, da hestens muskler derved spændes uhensigtsmæssigt. Derfor må “horsemanshippen” være på plads først. Når basen for alt samarbejde er på plads kan den virkelige gymnasticering og genoptræning gå i gang.
Få en basal viden om hestens natur og måde at kommunikere på = horsemanship “Wilde horse communication” her ved vores kurser eller i bogen “Lær at give din hest klare signaler”, skrevet af Heike Wilde. Det vil give dig mulighed for at vide, om hesten ikke kan en øvelse, eller ikke har forstået budskabet, og viden om hvad der sker inden i hesten = hestens biomekanik.

Longering og gymnasticering i kapsun

Gymnasticering starter ofte fra jorden af i longe med kapsun. Mange former for longering kan ødelægge hesten på meget kort tid. Der er dog også måder, hvorpå træning i longe hurtigt aflaster overbelastede områder, samt hurtigt hjælper hesten til mere smidighed, større balance og mere aktiv bagpart.

Gymnasticering, balancering og løsgøring af hesten i longe fortages i kapsun for at passe på hestens nakke.

Træningen foretages altid i “frihed under ansvar”. Det vil sige man beder hesten om noget, og hesten får lov til at udføre øvelserne uden at bliver trukket hårdt eller fastholdt. Du kan her lære at træne med klare signaler. Det sker ved fokus på at man ikke ufrivilligt kommer til at modsige sig selv, men snare at gøre mindre for at blive mere klar i sin kommunikation med hesten. Herved bliver hesten også mere opmærksom, tillidsfuld og glad under arbejdet med træneren.

Denne base gør at hesten bedre forstår dine signaler under rytter, og er et godt redskab til at forberede den unge hest til at bære en rytter.

Det er en træningsmetode, der kan løsne op for spændinger og skævheder hos hesten, uden rytterens påvirkning fra hestens ryg. Vel udført, er det en god måde at træne/genoptræne en hest på, så den bliver fysisk stærk og smidig.

Trenseøvelser fra jorden af styrker hesten og er et godt pædagogisk redskab, der:

– smidiggøre og styrker din hest.

– hjælper hesten til at forstå de signaler vi ønsker at give fra sadlen af.

– styrker musklerne i hestens thoraxslynge, der skal bære hele hestens krop, hals og hoved og dermed får den i bedre balance.

– får hesten i så god balance at den positivt kan bruge ryg, mave og bagpart aktivt

Rehabilitering / genoptræning af heste

Rehabilitering betyder genoptræning eller at komme sig efter noget.

I rehabiliteringen tages der udgangspunkt i hestens baggrund og dyrlægens samt andre fagfolks fund. Vi samarbejder med en række dyrlæger og andre hestefagfolk.

Et træningsprogram tilrettelægges. Som ved alle træningsenheder på Hw Hestecenter, reevalueres træningen senest ved tre på hinanden følgende “dårlig dage” , for at sikre hesten trivsel.

Vil du høre mere så skriv eller ring til Heike. Priser findes her.